Translate

27 Haziran 2016 Pazartesi

YÜKSEK ATEŞ


Ateş, vücut sıcaklığında artışı ifade eder. Ateş normal bir vücut savunma mekanizmasının hastalıkla mücadelesinin bir parçasıdır, yani ateş bir hastalık değildir. Kişinin genel durumu ateşin derecesinden daha önemlidir. Ateş düşürücüler ve gerekli görülürse antibiyotikler ile kontrol altına alınabilir. 



Genel Bilgiler 
  •  Isı regülasyonu: Vücut ısısını esas olarak hipotalamusun preoptik bölgesi ayarlar. Deri ve merkezi bölgelerdeki termosensörlerden gelen uyarılara göre vücut ısısını kontrol eder. Mikroorganizmaların vücuda girmesi sonucu da çeşitli mekanizmalarla ısı üretimi artar, ısı kaybı azalır sonuçta vücut ısısı yükselir. 
  •  Ateşin Faydaları: Enfeksiyon bölgesinde kan akımı artar.  O bölgeye savunma hücresi göçü olur ve yabancı mikroorganizma yıkımı artar. sonuç olarak da mikroorganizmaların çoğalması azalır. 
  •  Ateşin Zararları: Her bir derecelik artışta metabolizma %12 artmakta, hücre yıkımı artmakta, sıvı kaybı artışı , nabız sayısında dakikada 10-20 atım/dakika artış olmaktadır.Vücut sıcaklığı artışı sık soluk alıp verme sonucu respiratuar alkaloza(solunuma bağlı kan Ph yükselmesi) ve elektrolit kaybına neden olabilmektedir. Ateş yüksekliğinde Oksijen ihtiyacı %13 artar. Kalori ve sıvı ihtiyacı artar. Kas yıkımı artar.  Metabolizma hızlanır. Fiziksel rahatsızlığa neden olur. Zihin yetenekleri geçici olarak baskılanır. Bilinç değişikliklerine neden olur. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda ateşli havaleyei tetikleyebilir. 
  •  Normal vücut sıcaklığı: 36,8  dir. Sabah erken saatlerde en düşük; 37,2ºC, akşama doğru en yüksek; 37,7ºC’tır. Vücut sıcaklığının Rektal >38 C,  Oral >37.50 C,  Aksiller(Koltuk Altı) >37.3 C,  Kulaktan >38 C olması “ateş” olarak tanımlanır. 
  •  Ateşte Evreler: Önce vücut ısısı normaldir. Sonra kişi üşür-titrer, vücut ısısı yükselir. Kızarma evresine geçer bu evrede özellikle kulaklarda kızarıklık gözlenir kişi kendini iyi hisseder. Son olarak Terleme Evresine geçer ve terleme olur. 
  • Ateş Tipleri:

  1. Devamlı ateş: Vücut sıcaklığı sürekli normalin üzerindedir. Günlük sıcaklık farkı 10C den azdır. Örn: Tifo  
  2.  Bacaklı ateş: Sabah ve akşam sıcaklık farkı 10C den fazladır, ancak en düşük düzeyinde bile normal sınırlara inmez. Örn: Verem 
  3.  Aralıklı ateş: Vücut sıcaklığı her gün normale iner ve tekrar yükselir, günlük sıcaklık farkları çok fazladır. Örn: sıtma 
  4.  Tekrarlayan ateş: Birdenbire çıkar, 3-5 gün sürdükten sonra yine birdenbire düşer. Bir süre normal seyreder, tekrar yükselir ve bu şekilde nöbetler halinde devam eder. Örn: borreliosis
  5. Dalgalı ateş: Ateş yavaş yavaş yükselir (5-6 günde), sonra aynı şekilde düşer. Örn: brusellozis, Pel-Ebstein ateşi 
Tedavi 


Bazı özel durumlar dışında hızla ateşe müdahale etmek yerine ateşi takip etmek, seyrini ortaya koymak tercih edilmektedir. Ateşli hastada tedavi 3 ana başlıkta toplanabilir: 

  • Destek Tedavi: Hastanın doktora gelinceye kadar olan sürede kendilerinin yapacakları işlemlerdir.  Ortam ısısı: 21-22ºC olmalıdır. İnce giysiler: Az ve gevşek giysiler olmalı. Bol sıvı verilmesi.Yeterli kalori sağlanması. Ilık su ile pansuman veya banyo
  •  Ateş düşürücü ilaç tedavisi: Ateş düşürücü kullanımı vücut sıcaklığı 39ºC’nin üzerine çıktığında önerilir. 
  • . Antibiyotik kullanımı: Ateşin en sık sebebi olarak karşımıza çıkan enfeksiyonlarda uygun antibiyotik seçimine dikkat edilmelidir. Antibiyogram sonrası verilmesi uygun olmakla beraber antibiyogram imkanı olmayan durumlarda geniş spektrumlu antibiyotikler ve hangi organ olduğu tespit edilmişse o sisteme yönelik uygun antibiyotiği tercih etmek en doğrusudur. Ancak körlemesine verilen antibiyotik bariz bir enfeksiyonu baskılayabilir veya klinik tabloyu değiştirebilir.  
Ateşin Acilen Düşürülmesi ve Kontrol Altına Alınması Gerektiği Kişiler 
  •  Gebe kadınlar, 
  • Yaşlı hastalar, 
  •  Kalp,Akciğer, Böbrek veya Beyin fonksiyonları bozulmuş hastalar 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder