Translate

30 Haziran 2016 Perşembe

GÖĞÜS AĞRISI

  • Göğüs ağrısının birçok nedeni vardır. Bunların bir kısmı acil tedavi gerektirmeyen nedenlerdir bir kısmı ise acil ve uygun şekilde tedavi edilmez ise ölümle sonuçlanabilen hastalıklardır. 
  • En sık göğüs ağrısı nedenleri, kas-iskelet sistemi ve mide-bağırsak kökenlidir. Diğer nedenler arasında kalp hastalıklkarı, psikiyatrik ve akciğer kaynaklı olanlar sayılabilir.
  • Kalp damar hastalıkları, akciğere pıhtı toplanması, aort damar yırtılması, yemek borusu delinmesi ve akciğer zarı delinmesi göğüs ağrısının atlanmaması gereken ve hayatı tehdit eden nedenleridir.


Nedenleri
  • Göğüs ağrısının nedenlerini kalp kaynaklı olan ve diğer nedenler diye iki ana gruba ayırabiliriz.

  1. kalp kaynaklı nedenler arasında kalp damar tıkanıklıkları, aort damar yırtılması, kalp kası iltihabı, kalp zarı iltihabı, şiddetli hipertansiyon ve kalp kapak hastalıkları sayılabilir.
  2. Diğer nedenler arasında 
                   -akciğer (akciğere pıhtı toplanması, akciğer zarı delinmesi, zatürre), 

                    -mide-bağırsak (safra kesesi iltihabı, reflü, özofajit,mide ülseri), 
                    -psikolojik (kaygı, hastalık hastası olma durumu)
                 -kas-iskelet sistemi ilişkili (boyun fıtığı, herpes zoster enfeksiyonu, eklem iltihabı gibi) problemler sayılabilir.



Acil Durumlar
  • Göğüs ağrısı olan kişilerde kalp damar tıkanıklıkları, aort damar yırtılması, akciğere pıhtı toplanması, akciğer zarı delinmesi ve yemek borusu delinmesi acil durumlardır.



-kalp damar tıkanıklıklarında göğüs ağrısı genellikle göğüs orta hattında, baskı, basınç yanma tarzında bir ağrıdır. Boğaza, kollara, omuza ve mideye doğruyayılabilir.
-aort damar yırtılmasında ise ani ve çok şiddetli başlayan, yırtılır vasıfta hissedilen, sırta ve bele doğru yayılabilen bir ağrıdır
-Yemeklerle ilişkili ağrı daha ziyade mide-bağırsak sistemiyle ilgilidir, fakat şiddetli kalp damar tıkanması olanlarda da ağrı yemek sonrası artabilir.
-Vücut pozisyonu ve hareketleri ile artan ağrılar kas-iskelet sistemi kökenli olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder