Translate

29 Haziran 2016 Çarşamba

BOĞAZ AĞRISI

     Çoğunlukla akut üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Çocuklarda boğaz ağrısı yakınması hemen her zaman enfeksiyonlarla ilgilidir. Ancak çocuklar boğaz ağrısını en erken 3 yaşından itibaren ifade edebilirler.

Tanım
 Gelişen teknolojinin de etkisiyle toplu yaşam alanlarındaki artış, sigara kullanımının halen yüksek düzeylerde olması, hava kirliliği gibi nedenler boğaz ağrısı şikayetlerini arttırmaktadır

Nedenleri
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • boğazda oluşan iyi huylu oluşumlar;
  • Derin boyun enfeksiyonları
  • boğazda oluşan kötü huylu oluşumlar
  • Reflü hastalığı; oldukça yaygın bir rahatsızlık olup, bu hastalarda boğaz ağrısı görülür.
  • Burun tıkanıklığı yapan ve ağızdan nefes almaya sebep olan hastalıklar olarak alerjik nezle, burunda et olması, sinüzit, burunda kemik eğriliği
  • Sigara kullanımı, hava kirliliği, aşırı ses kullanımı (şarkıcı, öğretmen vb.), aşırı sıcak-soğuk yiyeceklerin tüketilmesi
  • Tiroid Enfeksiyonu; çok nadir olmayan bir boğaz ağrısı sebebidir. Bazen çok sinsi gelişebilir ve boğaz ağrısı tek önemli belirti olabilir.
  • Travmalar da nadir görülen boğaz ağrısı sebepleri arasındadır.


Acil Durumlar

En önemli acil durum mutlaka hastaneye yatış ve tedavi gerektiren derin boyun enfeksiyonlarıdır. Özellikle bademcik etrafında ve genizde oluşan apseler boğaz bölgesindeki en acil durumdur. Geç kalındığında apse genişleyip veya kendiliğinden patlayıp; solunum sıkıntısına veya apse içeriğinin akciğerlere kaçmasına sebep olabilir.
      Boğaz ağrısı olup da acil tedavi ve müdahaleyi gerektiren kişi sayısı çok sınırlıdır. Bu nedenle boğaz ağrısı şikayetli kişilerin acil polikliniklere başvurmaması gerekir veya acil servise başvurduğunda poliklinik muayenesine yönlendirilmelidir.


üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı boğaz ağrısı olan kişilerde A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen bir tür bakteri enfeksiyonu olanlar mutlaka uygun antibiyotik tedavisi almalıdır. Çünkü  A grubu beta hemolitik streptokok farengitine bağlı akut romatizmal ateş denilen bir tablo oluşabilir ve bu tablo kalp ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Bunun dışındaki hastalara sadece istirahat ve destek tedavisi vermek yeterli olacaktır. Antibiyotik gerekli değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder